RIJDERSINFO 2018 – 2019

OPZET CIRTUIT
De 11 leden van de Stichting Natuurijs Klassiekers bestaan op dit moment gemiddeld zo’n 108 jaar. In dit winterseizoen zullen naast de onderstaande klassiekers maximaal 4 wedstrijden die niet tot de Klassiekers behoren worden geadopteerd als neo-klassieke wedstrijden. De SNK en de KNSB hebben hiertoe besloten om mogelijk sneller wedstrijden te kunnen organiseren en daardoor eerder tot betaling van het algemeen klassement over te gaan. Bovendien worden organisaties in de gelegenheid gebracht mee te liften op de sponsoring, de media afspraken en puntentelling van de Klassiekers. Wij streven één natuurijs circuit na en hopen daarmee duidelijkheid te scheppen voor ploegen/rijders/media/sponsors.

Op de websites www.schaatsen.nl en www.natuurijsklassiekers.nl zal bekend worden gemaakt welke wedstrijden onderdeel worden van dit circuit. Hou die dus goed in de gaten.

De Stichting Natuurijs Klassiekers is er trots op dat de 11 leden van de Stichting Natuurijs Klassiekers gemiddeld zo’n 108 jaar bestaan. Het gaat om:

1. Ankeveense IJsclub
2. IJsclub Giethoorn
3. IJsclub Westerland
4. IJsclub "Lyts Bigjin" Earnewald
5. IJsclub Loosdrechtse Plassen
6. Federatie Noordwesthoek
7. IJsvereniging Oldambt Scheemda
8. IJsclub Zevenhuizen
9. Samenwerkende IJsverenigingen Veluwemeer tochten
10. Noorder Rondritten
11. USA Marathon

Kandidaten om deel uit te maken van het KNSB/SNK natuurijscircuit en die een vooraf goedgekeurde wedstrijd kunnen orgniseren zijn Schildmeer, Goingarijp, Appingendam, Akkrum, 11 Merentocht, Emmen, Overijsselse Merentocht.

Ook voor het komende seizoen zijn UNOX en KPN de sponsors van het Nederlandse Klassieke natuurijs.

NOS MEDIA AANDACHT
De NOS zal in elk geval van alle wedstrijden (tot en met de 1ste  na de mogelijke Elfstedentocht) beelden uit gaan zenden. In de vroege avond zal een korte samenvatting te zien zijn van een paar minuten. Wat later op avond zal deze herhaald worden. Daarnaast zal in de vroege of late avond een langere samenvatting te zien zijn. Het streven is dat één Klassieker live wordt uitgezonden.

BEENNUMMERS
Tijdens de Klassiekers wordt gereden met beennummers van Unox en KPN. Het logo van KPN is al op de pakken/beennummers zichtbaar via KNSB sponsoring. Wij informeren u nog over het gebruik van het Unox logo. Unox moet zichtbaar zijn ipv Daikin. Met fabrikanten onderzoeken wij de mogelijkheid van textielstickers. Alternatief is een lycra lapje zoals we dat eerdere jaren gebruikte. Deze zullen dan over het logo van Daikin moeten worden aangebracht. Teams die voor natuurijs klassiekers een apart pak laten maken kunnen het Unox logo (laten) opvragen bij Ivo Elfrink (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-54312640).

LEIDERSPAK
Er wordt gestreden om het “KNSB Klassieker Natuurijs Klassement”. Voor de leider (zowel dames als heren) is een leiderspak beschikbaar. Dit pak wordt aangeleverd voor de volgende wedstrijd en gemaakt door Hunter Sportswear. Op het pak is ruimte genoeg voor sponsors van uw team. Wij verzoeken u daarom deze logo’s in .eps formaat zo spoedig mogelijk te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

REGLEMENTEN
Er wordt gestreden om het “KNSB KLASSIEKER NATUURIJS KLASSEMENT”. De Klassiekers worden verreden onder KNSB wedstrijdreglementen, aangevuld met de volgende voorwaarden:

1. Om in aanmerking te komen voor dit klassement moeten rijd(st)ers wel aan 75% van de wedstrijden hebben deelgenomen.
2. Om in aanmerking te kunnen komen voor het dagklassement dienen gedurende de hele wedstrijd de logo’s van UNOX en KPN duidelijk zichtbaar op de daarvoor in het reglement genoemde plaatsen (beennummers) gedragen te worden.
3. De leider in het algemeen klassement draagt het leiderspak. Indien de Klassementsleider dit pak niet draagt, volgt uitsluiting van de wedstrijd en het klassement.

PUNTENTELLING
Puntentelling van het heren en dames Algemeen Klassement is als volgt:

Plaats    Bij marathons t/m 110 km Bij marathons meer dan 110 km
1ste plaats     25,1 pnt 35,1 pnt  
2de plaats     21 pnt 29 pnt  
3de plaats     18 pnt 24 pnt  
4de plaats     17 pnt 20 pnt  
5de plaats     16 pnt 17 pnt  
6de plaats     15 pnt 15 pnt  
7de plaats     14 pnt 14 pnt  
8ste plaats     13 pnt 13 pnt  
9de plaats     12 pnt 12 pnt  
10de plaats     11 pnt 11 pnt  
11de plaats     10 pnt 10 pnt  
12de plaats     9 pnt 9 pnt  
13de plaats     8 pnt 8 pnt  
14de plaats     7 pnt 7 pnt  
15de plaats     6 pnt 6 pnt  
16de plaats     5 pnt 5 pnt  
17de plaats     4 pnt 4 pnt  
18de plaats     3 pnt 3 pnt  
19de plaats     2 pnt 2 pnt  
20ste plaats     1 pnt 1 pnt  

INSCHRIJVEN
De volgende rijd(st)ers worden toegelaten tot de Klassieke of Neo-klassieke wedstrijden.

Heren:
• Alle topdivisie rijders
• Alle beloftedivisie rijders

Dames:
• Alle Topdivisie rijdsters
• De eerste 6 dames uit de regio Noord/Oost.
• De eerste 6 dames uit de regio West (het zesbanen toernooi)
• De eerste 2 dames uit de regio Zuid
• De eerste 6 dames uit de regio topcompetitie

Masters:
• Masters M1

Rijd(st)ers staan op basis van bovenstaande criteria automatisch op de deelnemerslijst 48 uur voor aanvang van de wedstrijd. De deelne(e)m(st)ers worden bekendgemaakt op www.knsb.nl en www.schaatsen.nl. Bij aankomst zal de organisatie de badges van de rijd(st)ers scannen (scan&go systeem).

Bij alle wedstrijden worden Dames en Heren wedstrijden verreden, behalve in Ankeveen waar ploegen à 4 heren rijden en de dames hun wedstrijd op de laatste dag van de 3-Daagse verrijden.

CONTACT GEGEVENS
David Pos, voorzitter SNK, voor vragen over de Klassiekers of Neo-Klassiekers, de organisatie van de wedstrijden, de reglementen en het prijzengeld, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-55516025.

Piet Wieringa, secretaris SNK, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ivo Elfrink, Gruppo Sportivo, voor vragen over sponsoring, media, beennummers en het (aanleveren van het) leiderspak, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-54312640.

Jeroen de Vries, Hunter Sportswear, leiderspak en aanleveren transfers/logo’s, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 0513-767278.

SOCIAL MEDIA EN KNSB MEDIA
Nieuws over de Natuurijs Klassiekers is ook te volgen via knsb.nl, schaatsen.nl, natuurijsklassiekers.nl. En via de social media van de Klassiekers:
• Instagram: @natuurijsklassiekers
• Facebook.com/pages/natuurijsklassiekers
• Twitter: @ijsklassiekers