Vanaf 28 april staat er midden in Eernewoude een beeld van drie schaatsenrijders. Het stalen kunstwerk verwijst naar de beroemde natuurijsklassieker ‘De 100 van Eernewoude’ in het Friese dorp. Drie oud-winnaars van wedstrijden in het plaatsje hebben model gestaan voor het beeld.
Beeldhouwer Hans Jouta heeft het laatste half jaar gewerkt aan het beeld, dat op 28 april werd onthuld door burgemeester Eric ter Keurs van de gemeente Tytsjerksteradiel. Speciaal aan het kunstwerk is dat het op het water staat.
“Het beeld is op een drijvend ponton geplaatst”, vertelt Jouta. “Hierdoor gaat het met het water op en neer en dat geeft van een afstand het effect van schaatsen. En als het water bevroren is, lijkt het echt als of ze aan het schaatsen zijn.” Het beeld is gemaakt van een soort staal dat het een roestkleur geeft, maar niet verder zal roesten.
Het idee, dat ook wordt ondersteund door de IJsclub Lyts Bigjin, de gemeente en dorpsbelangen Eernewoude, kwam van Hindrik Wester, verbonden aan de plaatselijke Galerie Koopmans. Wester wilde met het beeld de natuurijsklassieker wat “extra’s geven. Ik wil laten zien dat De 100 van Eernewoude meer is dan een gewone marathon.”
Wester liep al een aantal jaar met het idee van het schaatsbeeld. “Ik ben een echte schaatsliefhebber. Oud-marathonrijder Jeen Wester had naast mijn supermarkt zijn café en ik ben echt opgegroeid in de marathonwereld en dan vooral met natuurijs”, vertelt hij. “En Friesland staat bekend als de schaatsprovincie, maar er is maar één natuurijsklassieker en die wilde ik meer onder de aandacht brengen.”
Westers buurman – en ver familielid – Jeen Wester is een van de drie mannen die terugkomt in de beeldengroep. Hij won de eerste 100 van Eernewoude. De wedstrijd was toen nog een marathon, maar een afvalwedstrijd. “Naast Jeen is ook Hilvert van der Duim afgebeeld. Die won hier in 1987 het NK op natuurijs en de derde is Jos Niesten. Dat vond ik gewoon een mooie schaatser. En hij won de 100 in 1986”, verklaart Wester de samenstelling van het groepje schaatsers.
Het beeld, dat ter hoogte van de start/finish van de natuurijsklassieker staat, moet zo een identificatiepunt worden van het dorp én de klassieker. “In de winter kunnen schaatsers er even stoppen en mee op de foto, bijvoorbeeld”, zegt Jouta. Dat de beeldhouwer gevraagd werd voor deze ‘schaatsopdracht’, is niet geheel toevallig. “Ik heb zelf vier keer de Elfstedentocht uitgereden. En mijn overgrootvader was de nummer twee bij de eerste Elfstedentocht.”

P1030432   P1030426