UTRECHT – De KNSB heeft woensdag groen licht gegeven voor het KPN Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs. De wedstrijd heeft vrijdag 25 januari plaats op het Veluwemeer bij Elburg.

 

Vandaag heeft een uitgebreide inspectie plaatsgevonden van het ijs op de betreffende locatie. De ijsdikte is op meerdere plaatsen gemeten en in combinatie met de weersverwachtingen voor de komende dagen leverde dat een positieve uitkomst op.

Daarmee is er een fiat gegeven voor een uniek NK in de historie van het marathonschaatsen. Het is namelijk voor het eerst dat er vijf jaar achtereen wordt gestreden om de nationale titels op natuurijs. Tot nu toe waren vier NK’s op rij het hoogste aantal.

Dat gebeurde in de periode 1993 tot 1996 en in de huidige periode. De vier laatste NK’s waren die op de Oostvaardersplassen (2009, winnaar Sjoerd Huisman), het Zuidlaardermeer (2010, winnaar Jorrit Bergsma), Belterwiede (december 2010, winnaar Bob de Vries) en de Rietplas (2012, winnaar Jorrit Bergsma).

Het KPN NK Marathon op het natuurijs van het Veluwemeer begint vrijdag 25 januari om 8.30 uur met de wedstrijd voor de Masters. Zij rijden 60 kilometer. Vervolgens klinkt om 11.00 uur het startschot voor het NK voor de dames, die 70 kilometer rijden. Om 13.30 uur is het vertrek van de heren voor hun Nederlands kampioenschap over 100 kilometer.

De organisatie van dit altijd zeer bijzondere evenement is in handen van de KNSB, de samenwerkende ijsclubs Veluwemeer (Kampen, Oosterwolde, Elburg, Doornspijk en Harderwijk) en de gemeente Elburg.

Het is voor het eerst dat het Veluwemeer is verkozen als locatie voor het NK op natuurijs. Wel werd daar in het verleden uiteraard vaker de klassieker de Veluwemeertocht verreden, voor het laatst in 2012.

Elburg is blij met het groene licht voor het NK. ,,De gemeente is bijzonder verheugd dat we een dergelijk groot evenement binnen onze grenzen mogen houden’’, stelt burgemeester Frans de Lange. ,,We hopen uiteraard dat het een mooie en feestelijke dag wordt.’’