De 100 kilometer lange USA-marathon wordt verreden rond de Noord Hollandse polder De Mijzen en trekt langs de dorpen Ursem, Schermerhorn en Avenhorn. Deze ringvaart is 12,5 kilometer lang en vormt het parkoers van de wedstrijd. In 1986 werd de eerste wedstrijd verreden en kreeg met Jan Hopman, de beul uit het Noordhollandse 't Zand een schitterende winnaar. Sindsdien werd door de ijsclubs uit de drie betrokken dorpen de wedstrijd vijfmaal georganiseerd.

De voorbereidingen voor de zesde race zijn inmiddels in volle gang. Binnenkort zal een schot worden geplaatst voor het Beatrix-gemaal tussen Ursem en Schermerhorn. Hierdoor zal de uitstoot van water niet meer in de breedte van de vaart plaatsvinden maar in de lengte. In afwachting van een definitieve oplossing zal dit in eerste instantie een tijdelijke voorziening zijn.

De USA-marathon kreeg in 1996 van de Koninklijke Schaatsenrijdersbond de status van klassieker en is sindsdien opgenomen in de stichting Natuurijsklassiekers.

USA Marathon - Wedstrijd
Start en finish liggen in Ursem. Het parkoers ligt geheel op de ringvaart van de Mijzerpolder, waarbij de dorpen Schermerhorn en Avenhorn worden aangedaan.

De lengte van de wedstrijd bedraagt 104 kilometer.

USA Marathon - Toertocht
Ook de USA-toertocht speelt zich geheel af op de 12,5 kilometer lange ringvaart. Er kan uitsluitend in Ursem worden gestart. De afstanden zijn naar verkiezing: 12,5 – 25 – 50 km.

Ter voorbereiding wordt ook de Mijzerpoldertocht georganiseerd. Deze tocht wordt grotendeels binnen de ringdijk van de polder afgewerkt en heeft een lengte van 25 kilometer.

De startplaats van beide tochten is in Ursem, waar het inschrijvingsadres duidelijk is aangegeven.
Zo mogelijk worden de tochten dagelijks georganiseerd.

USA Dorpentocht

Toertochtcode:

Nh 50

Provincie:

Noord-Holland

Startplaats:

"Ursem - café   Halfweg, Schermerhorn - café De Valk, Avenhorn – hotel/rest. Blokdijk"

Afstanden:

13, 25 km.


USA Marathon - Bereikbaarheid
Ursem wordt bereikt via de snelweg A7 Purmerend – Hoorn, afslag Avenhorn provinciale weg N243. In Avenhorn slaat men opnieuw af richting Ursem.
Vanuit Alkmaar bereikt men het dorp door de provinciale weg N243 langs de Noordervaart richting Hoorn te nemen en de afslag Ursem te nemen.

USA Marathon - Winnaars vorige jaren

Heren:

 

1.

2.

3.

1986

J. Hopman ('t Zand)

J. Wardenier (Marknesse)

H. Portengen (Diemen)

1987

J. Pronk (Oost Graftdijk)

E. Hagen (Haarlem)

F. Wagemaker (Hoogkarspel)

1991

M. Kooy (Rijsenhout)

E. Hagen (Haarlem)

H. Pieterse (Diemen)

1996

B. Verduin (Heemskerk)

H. Pieterse (Diemen)

Y. Takken (Amsterdam)

1997

R. Ruitenberg (Oldebroek)

R. Borst (Leiderdorp)

H. Pieterse (Diemen)