De Ronde van Loosdrecht beleefde op 1 februari 1947 zijn eerste organisatie en behoort daarmee tot de oudste schaatsklassiekers van Nederland. Deze wedstrijd was bovendien de eerste, die als rondenwedstrijd werd georganiseerd. De rijders moesten 120 kilometer afleggen op de schitterende meren bij het Gooise watersportdorp, die ontstaan zijn door veenafgravingen aan het einde van de negentiende eeuw. Deze afstand werd altijd in een zogenaamde rondenwedstrijden gereden. Meestal werd een baan van twaalf kilometer lengte uitgezet.

In 56 jaar werd de wedstrijd negen keer georganiseerd, terwijl de ijsclub Loosdrecht in 1979 ook het eerste Kampioenschap van Nederland over 100 kilometer voor zijn rekening nam. Henk Portengen, nu lid van de Marathoncommissie van de KNSB, werd de eerste nationale kampioen. Het kampioenschap werd in de strenge winter van ’79 aan Loosdrecht doordat het populaire bestuurslid Dirk Kroon – eigenaar van een horeca-etablissement met de naam Dunne Dirk – tien jaar eerder het voorstel had gedaan een dergelijk kampioenschap in te stellen. Het voorstel werd onmiddellijk overgenomen door de KNSB, maar tot januari 1979 waren de winters te slap om ook werkelijk tot een organisatie te komen.

In de 56-jarige geschiedenis van de wedstrijd kwam het één keer voor dat een Loosdrechter zelf de wedstrijd won. Dit was in 1963 Arcangelo Damo, de zoon van een Italiaanse immigrant. Hij klopte toen Leen Pfrommer, die later furore zou maken als één van de beste schaatscoaches, die Nederland ooit kende.

De Ronde van Loosdrecht - Wedstrijd
Start en finish zijn bij jachthaven van de Koninklijke Watersportvereniging Loosdrecht in Oud-Loosdrecht.
Er wordt 100 kilometer gereden op een ronde van 12 kilometer, die op verschillende manieren kan worden uitgezet. Dit is afhankelijk van de ijssituatie, maar in grote trekken volgt men de oevers van het meer. Op de grote open vlakte kunnen de rijders vanaf de finish lang gevolgd worden door het publiek, waardoor men een goed overzicht over het wedstrijdverloop heeft.

De Ronde van Loosdrecht - Toertocht
De toertocht van ijsclub Loosdrecht luistert naar de naam De Loosdrechtse Plassentocht. Deze tocht heeft een lengte van 22 kilometer en volgt het parkoers van de klassieke Ronde van Loosdrecht, maar trekt ook over de aansluitende meren de Funtus en het Loenderveen.

Loosdrechtse Plassentocht

Toertochtcode:

Ut 04

Provincie:

Utrecht

Startplaats:

Oud-Loosdrecht –   diverse opstappunten

Afstanden:

25, 35, 50 km.

De Ronde van Loosdrecht - Bereikbaarheid
Loosdrecht ligt ten zuiden van de N201, die Hilversum met de autoweg Amsterdam – Utrecht verbindt.
Vanuit het westen en zuiden neemt men op deze A2 de afslag Hilversum en vervolgens vlak voor deze stad de afslag naar Loosdrecht.
Vanuit het noorden en oosten neemt men de autoweg A27 Hilversum – Utrecht. Afslag Hilversum en vervolgens de borden volgen naar Loosdrecht.

De Ronde van Loosdrecht - Winnaars vorige jaren

Heren:

 

1.

2.

3.

1947

H. Vermeulen

J. v.d. Hoorn

W. Vermeulen

1950

A. Verhoeven

J.W. v.d. Hoorn

H. Vermeulen

1954

A. Verhoeven

F. Vollebroek

H. v.d. Grift

1963

A. Damo

L. Pfrommer

H. Vollenbroek

1964

J. v.d. Berg en T. Roozendaal

 

J. v.d. Hoorn

1970

T. Roozendaal

W. Ligthart

C. v.d. Hoorn

1979

H. Portengen (NK)

D. van Wijhe (NK)

J. Wardenier (NK)

1987

E. Hagen

J. Pronk

A. v.d. Pauw

1991

E. Hagen

R. Ruitenberg

E. Hulzebosch

1996

J.E. Kromkamp

E. Hagen

H. Zandstra

2010 

Ralf Zwitser

Pieter Jan van Eck

Rob Busser 

Dames:

 

1.

2.

3.

2010

Carla Zielman

Mariska Huisman

Jolanda Langeland