De Oldambtrit werd in 1954 voor het eerst georganiseerd. Daarmee kreeg Groningen haar tweede schaatsklassieker. De 70 kilometertocht werd steeds met start en finish in Scheemda gehouden en voerde langs de dorpen in het fraaie Oldambt, het stokoude landschap in oost Groningen. Met zestien organisaties groeide de Oldambtrit uit tot een wedstrijd, die sneller dan
andere kon worden georganiseerd. Zo groeide deze wedstrijd tot de meest georganiseerde schaatsklassieker. Liefst zestien keer werd in Scheemda het startschot gegeven.

De onbetwiste kampioen van de Oldambtrit is de befaamde Jan Roelof Kruithof uit Havelte. Hij slaagde er vier keer in de wedstrijd op zijn naam te schrijven. In de jaren zeventig werd hij in 1972 alleen verslagen door Tinus Roozendaal uit het Noordhollandse Warmenhuizen. Jan Roelof Kruithof maakte vooral naam door zijn vrijwel onoverwinnelijkheid in de Alternatieve Elfstedentochten over 200 kilometer, waarvan hij er liefst tien won.

De wedstrijd gaat tegenwoordig over 100 kilometer. Eveneens met start-en finish in Scheemda. De organisatie is tegenwoordig in handen van de Stichting Promotie Oldambt, Scheemda.

Oldambtrit - Wedstrijd
Start en finish van de wedstrijd zijn op het Op Diep, een kanaal dichtbij de haven, aan de gelijknamige straat in Scheemda. De start wordt om 11.00 uur gegeven. De route gaat van Scheemda naar ’t Waar - Nieuwolda – ’t Waar – Nieuwolda – Midwolda terug naar Nieuwolda - Wagenborgen – Termunterzijl terug naar Nieuwolda – ’t Waar – Scheemda, waarna de ronde via ’t Waar naar Midwolda en Termunterzijl nogmaals wordt gereden.

Oldambtrit - Toertocht
Tot en met 1987 werd de wedstrijd op dezelfde dag gereden als de toertocht. In de winter in van 1991 bleek de toeloop van toerrijders dermate groot (15.000 aanmeldingen), dat het evenement niet georganiseerd kon worden. Daarna besloot het bestuur wedstrijd en tocht te ontkoppelen. Tevens werd de afstand van de wedstrijd verlengd van 70 tot 100 kilometer. De wedstrijd wordt nu eerst op het programma gezet, waarna op de daarop volgende zaterdag de Oldambtrit voor tochtrijders wordt gehouden. Deze gaat over hetzelfde parkoers als de wedstrijd, waarbij gekozen kan worden uit de afstanden 70 km – 50 km – 30 km.

De inschrijving is open voor iedereen.

Oldambtrit

Toertochtcode:

Gr 01

Provincie:

Groningen

Startplaats:

"Scheemda,   Termunterzijl"

Afstanden:

30, 50, 70 km.

Oldambtrit - Bereikbaarheid
Scheemda ligt aan de autosnelweg A7 van Groningen naar de Duitse grens op 6 kilometer van Winschoten.

Oldambtrit - Winnaars vorige jaren

Heren:

 

1.

2.

3.

1954

M. Tuin

N. Kruyer

A. Klok

1955

P. Kruger

P. Berghuis

D. Norder

1956

P. Kruger

J. Bloemberg

J. Uitham (Noorderhogebrug)

1961

H. ten Have

S. Schuiling

P. Jarga

1962

S. Schuiling

J. Koster

C. v.d. Hoorn (Ter Aar)

1964

S. Schuiling

R. Paping (Ommen)

B. Udding (Smilde)

1968

H. van Helden (Heerenveen)

J. v.d. Berg (Heerenveen)

W. Oosterhof

1969

R. Kruithof (Havelte)

J. J. v.d. Hoorn (Ter Aar)

B. Udding (Smilde)

1972

T. Roozendaal (Warmenhuizen)

J.E. Staal

H.J. Havinga

1976

J.R. Kruithof (Havelte)

S. Kooistra

J.E. Staal

1977

J.R. Kruithof (Havelte)

J. Wardenier

F. Bouwstra

1980

J.R. Kruithof (Havelte)

B. v.d. Weide (Heerenveen)

J. v.d. Berg (Heerenveen)

1982

H. Ensing (Gieten)

J. Wessels (Markelo)

L. v.d. Molen (Nuis)

1985

A. Postmus (Grootegast)

F. Veen (Scheemda)

A. Bakker (Gronigen)

1986

D. Klein

R. Jonker (Wytgaard)

H.Kiers

1987

H. Ensing

R. Jonker (Wytgaard)

D. Klein

1996

R. Borst

H. Angenent

H. van Benthem (Ems)