De Driedaagse van Ankeveen werd in 1986 voor het eerst georganiseerd. Het is de enige meerdaagse wedstrijd, die het marathonschaatsen kent. Bovendien worden de klassementen opgemaakt aan de hand van de gemaakte tijden. Ook daarmee is de wedstrijd enig in zijn soort.

De eerste Driedaagse werd als experiment gehouden, maar sloeg zo aan dat de wedstrijd een vaste plaats op de kalender kreeg. Evert van Benthem, winnaar van de Elfstedentocht 1985, werd de glorieuze winnaar van deze eerste Driedaagse, waarna hij later in het seizoen voor de tweede maal de Elfstedentocht won.

De eerste Driedaagse was trouwens in alle opzichten uniek. De pas 16-jarige Edward Hagen brak gelijk door naar de nationale top en de 18-jarige Bart Veldkamp klopte alle toprijders in de 60 kilometer marathon, waarmee hij zijn eerste overwinning van nationaal niveau behaalde in zijn lange carrière. Bovendien won Herbert Dijkstra, de huidige schaatscommentator van de NOS, de proloog over vijf kilometer.

De tweede Driedaagse moest de laatste dag afgelast worden vanwege de dooi. Klassementsleider na vier afstanden was Jos Niesten, die tot winnaar werd uitgeroepen. De Ankeveense IJsclub – opgericht in 1887 - begon in 1979 met de organisatie van marathonwedstrijden op landelijk niveau. Met Dries van Wijhe kreeg men onmiddellijk een winnaar van naam.

In 1991 en 1996 organiseerde de vereniging het Kampioenschap van Nederland over 100 kilometer, waarbij de titels door Van Wijhe en Bert Verduin uit Heemskerk werden veroverd.

Voor men overschakelde op het populaire marathonschaatsen was de vereniging jarenlang actief als organisator van een groot aantal kortebaanwedstrijden, waarbij Gerard van Schie – nu mede-organisator van de Driedaagse – als plaatselijk favoriet in de jaren vijftig en zestig een voorname rol speelde

Driedaagse van Ankeveen - Wedstrijd
De Driedaagse van Ankeveen wordt gereden op een baan met een lengte van 5 kilometer, waarop alle wedstrijden worden gehouden.

De starts zijn bij de entree van de ijsbaan voor de kerk aan het Stichts End. De finish ligt voor het clubhuis, dat pal aan het ijs staat.

De etappes zijn als volgt: 1e dag 5 km individuele proloog en 80 km marathon; 2e dag 20 km ploegentijdrit en 60 km marathon; 3e dag 100 km marathon.

Er wordt gereden op tijd en met ploegen van vier man.

Driedaagse van Ankeveen - Toertocht
In de Stichts-Hollandse polder organiseert de ijsclub Ankeveen de Ankeveense Natuurplassentocht. Dit is de enige kans om van dit schitterende gebied, dat door Natuurmonumenten wordt beheerd, te genieten. Normaal gesproken is de polder afgesloten voor publiek. De afstand van deze tocht is 25 kilometer. Hij is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen.

Ankeveense Natuurplassentocht

Toertochtcode:

Nh 16

Provincie:

Noord-Holland

Startplaats:

"Ankeveen - De   Molen, Kooibrug, Stichts End, Bergse Pad"

Afstanden:

10, 25 km.

Driedaagse van Ankeveen - Winnaars vorige jaren

Heren:

 

1.

2.

3.

1979

D. van Wijhe*

J. Pronk*

W. Westerveld*

1985

Jan Kooiman (141 KM)

Wim Vos (141 KM)

Jos Niesten (141 KM)

1986

E. van Benthem

J. Kooiman

R. Vunderink

1987

J. Niesten

R. van Kempen

D. van Wijhe

1991

D. van Wijhe ( NK )

R. Ruitenberg ( NK )

J. Pronk ( NK )

1996

A. Stam

R. Borst

R. van Kempen

1996

B. Verduin (NK)

R. Borst (NK)

H. Angenent (NK)

2009

Bob de Vries (1dag, proloog 100KM)

Cédric Michaud (1dag, proloog 100KM)

Ingmar Berga (1dag, proloog 100KM)

Dames:

 

1.

2.

3.

1979

L. v.d. Hoorn

G. Timmer-Volmer

B. Westerveld

1985

Joke van der Voort (141 KM)

Lenie van der Hoorn (141 KM)

Tineke Dijkshoorn (141 KM) 

1991

A. Pasveer (NK)

H. Berkhoff (NK)

L. van Tol (NK)

1996

J. Smit (NK)

K. Seinstra (NK)

G. Smit (NK)

2009

Sandra 't Hart

Elma de Vries

Daniëlle Bekkering

* In 1979 is er alleen een eendaagse wedstrijd gereden.

Ankeveen
1996