IJsclub Lyts Begjin stond in 1979 aan de basis van de 100 kilometerlange klassieker van Eernewoude. Dat kon ook niet anders, want Jeen Wester, prominent lid van de club, behoorde in de jaren zestig tot de beste hardrijders van Nederland. In Friesland sprak men over de twee Jenen en dan wist iedereen dat men het over Jeen van den Berg, de Elfstedenwinnaar van 1954, en Jeen Wester had. In de barre winter van 1963 was Wester vrijwel onverslaanbaar in allerlei langebaan, afval- en marathonwedstrijden.

Hij ging ook als één van de favorieten van start in de Elfstedentocht, die vrijdag 18 januari werd gehouden, maar kwam bij de passage van Workum zwaar ten val in de kopgroep. Wester moest opgeven en zou zijn levenlang last houden van de verwonding aan zijn stuitje en rug, die hij toen opliep. Later in het jaar won hij wel de allereerste kunstijsmarathon, die in Nederland werd gehouden. Op de Jaap Edenbaan in Amsterdam klopte hij alle cracks in de sprint. Hetzelfde jaar won hij trouwens ook de eerste lange afstandswedtrijd, die in zijn eigen Eernewoude werd gehouden. Zijn grote rivaal Jeen van den Berg moest het onderspit delven in een afvalwedstrijd.

In 1979 nam Jeen Wester persoonlijk het voortouw bij de organisatie van de eerste 100 kilometer van Eernewoude, die zich geheel afspeelde in het schitterende merengebied Het Prinsenhof, zomers een geliefde plek voor watersporters.

De Arnhemse lange-afstandsrijder Ludwig Meyering won deze eerste marathon, die inmiddels zeven organisaties beleefde. Bovendien werd in 1987 op hetzelfde parkoers het Kampioenschap van Nederland over 100 kilometer gereden. Voormalige wereld-en Europees langebaan kampioen Hilbert van der Duim werd toen in eigen provincie winnaar na een bijzonder spectaculaire finish, waarin hij Dries van Wijhe versloeg.

De 100 van Eernewoude - Wedstrijd
Start en finish vinden plaats op het Wiid, het brede water waaraan Earnewald ligt. Het parkoers wordt uitgezet in het prachtige natuurgebied het Prinsenhof, waarbij de lengte van de ronde afhankelijk is van de ijstoestand. Meestal wordt gereden op een ronde van minimaal 10 kilometer.

Het Wiid ligt aan de Wiidswei en vrijwel tegenover de start-en finishplaats ligt het bungalowpark ’t Wiid, waar rijders en organisatie tijdens de 100 kilomeeter van Earnewald domicilie kiezen.

De 100 van Eernewoude - Toertocht
De toertocht van ijsclub Lyts Begjin gaat geheel door Het Prinsenhof, dat aansluit op de Oude Venen. Dit stokoude plassengebied is een nationaal park in oprichting.

De toertocht van de ijsclub wordt gehouden onder de naam De Oude Venentocht en speciaal voor deze tocht worden gebieden, die zomers afgesloten zijn voor watersporters, opengesteld. De tocht gaat over een ronde van 25 kilometer, die uiteraard meerdere keren gereden kan worden.

In hetzelfde gebied wordt De Prinsenhoftocht georganiseerd, die in beheer is bij een stichting, die speciaal voor deze populaire tocht is opgericht.

Start en finish van de tocht zijn beide op ’t Wiid in Earnewald.

Oude Venen   Schaatstocht

Toertochtcode:

Fr 18/d

Provincie:

Friesland

Startplaats:

Eernewoude

Afstanden:

25, 50, 75, 100 km.

De 100 van Eernewoude - Bereikbaarheid
Earnewald – of Eernewoude voor de Hollanders – ligt ten zuiden van de provinciale weg N31 van Leeuwarden naar Drachten. Op deze weg neemt men de afslag Garijp - Earnewald en volgt de borden richting Eernewoude.
Vanuit het noorden kan men ook de afslag Nijega nemen, maar dan moet men langer over smalle binnenwegen rijden.

De 100 van Eernewoude - Winnaars vorige jaren

Heren:

 

1.

2.

3.

1963

J. Wester (Eerneouwde)

J. v.d. Berg (Heerenveen)

T. Oosterbos (Mantgum)

1979

L. Meyering (Arnhem)

J. Wardenier (Marknesse)

K. Vermeulen (Benthuizen)

1980

D. van Wijhe (Oldebroek)

J.R. Kruithof (Havelte)

J. Wardenier (Marknesse)

1986

J. Niesten (Heemskerk)

W. Vos (Kockengen)

O. Ferwerda (Stiens)

1987

H. v. d. Duim (NK)

D. van Wijhe (NK)

Y. Kramer (NK)

1991

Y. Kramer (Oudeschoot)

R. Ruitenberg (Oldebroek)

L. Huitema (Roden)

1994

B. Verduin (Heemskerk)

E. Hulzebosch (Gramsbergen)

R. van Meggelen (Amsterdam)

1996

H. Angenent (Woubrugge)

A. Stam (Sprang Capelle)

B. Verduin (Heemskerk)

1997

H. Pieterse (Diemen)

B.J. v.d. Veen (Sneek)

H. Zandstra (De Tyke)

2010

Arjan Stroetinga (Waskemeer)

Crispijn Ariens (Heerenveen)

Douwe de Vries (Heerenveen) 

2012

Simon Schouten (Andijk)

Christijn Groeneveld (Heerhugowaard)

Karlo Timmerman (Groningen)

Dames:

 

1.

2.

3.

1987

L. van Tol (NK) 

I. Paul (NK) 

E. Uitham (NK) 

2010

Mireille Reitsma (Emmeloord)

Carla Zielman (Rottum)

Foske Tamar van der Wal (Groningen)

2012

Carla Zielman (Rottum)

Irene Schouten (Andijk)

Maria Sterk (Hallum)


Earnewald
1996