In de topwinter van 1963 besloot ijsclub Westerland in de kop van Noord-Holland tot de organisatie van een marathonwedstrijd op het Amstelmeer. Jan van der Hoorn uit Ter Aar werd de eerste winnaar voor Jan Dekker uit Bovenkarspel. De wedstrijd groeide uit tot een traditie. Het wedstrijdverloop wordt vaak beïnvloed door het volkomen open karakter van de route, waarop de rijders geen enkele beschutting hebben tegen de wind. En als de wind over de Waddenzee en de dijk het Amstelmeer geselt dan krijgt de wedstrijd automatisch het karakter van een afvalrace.

Arie Eriks, nu één van de organisatoren, won de wedstrijd in 1979. Hij was toen de grote rivaal van Co Giling en Jos Pronk, de zwagers uit Warmenhuizen en Oost-Graftdijk, met wie hij het marathonschaatsen vooral op kunstijs beheerste. In 1985 organiseerde de ijsclub Westerland op dit parkoers het kampioenschap van Nederland over 100 kilometer, waarin Henri Ruitenberg de sterkste was na een spectaculaire finish, waarin zowel Jos Niesten (2) als Jan Kooiman (3) ten val kwamen.

Amstelmeer Marathon - Wedstrijd
Start en finish zijn op het Amstelmeer in Westerland bij de Westerlandenweg – Carantaineweg. De start is om 11.00 uur. Bij voorkeur wordt op zondag gereden. De afstand bedraagt 100 kilometer. De lengte van de route is minimaal 4 kilometer en wordt bepaald aan de hand van de ijsconditie, die zo vlak bij de zee van zeer wisselend gehalte kan zijn.

Amstelmeer Marathon - Toertocht
De Amstelmeertoertocht wordt gereden op hetzelfde parkoers als de wedstrijd. Het is een rondentocht op het uitgestrekte Amstelmeer naast de dijk van de Waddenzee. Op de dag van de wedstrijd wordt de tocht niet georganiseerd. Het is een zeer geschikte familietocht op een ronde van 4 kilometer lengte.

Rondetocht Amstelmeer

Toertochtcode:

Nh 34

Provincie:

Noord-Holland

Startplaats:

Westerland –   Wieringen

Afstanden:

10, 20, 30, 40, 80   km.

Amstelmeer Marathon - Bereikbaarheid
Westerland ligt aan de provinciale weg N99 van Den Oever naar Den Helder pal aan de dijk van de Waddenzee bij het Amstelmeer.

Amstelmeer Marathon - Winnaars vorige jaren

Heren:

 

1.

2.

3.

1963

J. v.d. Hoorn

J. Dekker

J.W. v.d. Hoorn

1979

Arie Eriks

C. Giling

J. Pronk

1982

H. Portengen

J. Kooiman

J. Pronk

1985

H. Ruitenberg (NK)

J. Kooiman (NK)

J. Niesten (NK)

1986

J. Hopman

B. v.d. Weide

J. Pronk

1987

J. Hopman

Y. Kramer

H. v.d. Duim

1991

R. Ruitenberg

R. van Kempen

H. v. Benthem

1996

E. Hulzebosch

H. Angenent

P. Baars

1997

Y. Kramer

R. van Meggelen

P. Kleine

Dames:

 

1.

2.

3.

1985

I. Kooiman (NK)

J. v. d. Voort (NK)

L. v. d. Hoorn (NK)


Amstelmeer
1996